Da li su brisači bez rama bolji?

25.01.2013.

Proizvođači brisača bez ramova tvrde da su takvi brisači bolji od onih sa ramom. Osim što lepše izgledaju na automobilu, ovi brisači bi trebalo da budu i funkcionalniji.

Brisači sa ramom ne vrše jednak pritisak na staklo celom dužinom. Kao što se vidi na slici, kod brisača sa ramom, pritisak na šofer-šajbnu je jači na mestima gde je nosač gume koja briše staklo spojen sa samim ramom brisačem.

Brisači sa ramom Loši brisači preskaču

Samim tim, pritisak na ostalim mestima je slabiji. To bi trebalo da znači da brisač nije zalepljen za vetrobran sve vreme. To može dovesti i do prevremenog trošenja same gume brisača.

Teoretski, brisači bez rama bi trebalo da jednakom silom pritiskaju staklo celom svojom dužinom. To zavisi od više faktora, a prvenstveno od kvaliteta gume od koje su napravljeni. Ako je ona previše kruta, brisač se ne može saviti dovoljno, pa na krajevima neće lepo prijanjati.

Brisači bez rama

Brisači bez rama imaju još jednu prednost. Naime, njima je ugrađen "spojler" koji bi trebalo da obezbedi da se brisač ne odigne od stakla na većim brzinama. Vazduh prelazi preko specijalno dizajniranog dela i na taj način vrši pritisak na brisač, čime se obezbeđuje bolje prijanjanje.

Koje god brisače da koristite, preporuka je da ih menjate bar jednom u sezoni, a po potrebi i češće. Dobri brisači će obezbediti dobru vidljivost na putu, što je prvi uslov za bezbednu vožnju.

Kakva su vaša iskustva? Koji su brisači bolji po vašem mišljenju?

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar