Zamena motornog ulja

8.11.2012.

U vreme krize, svaka ušteda je dobrodošla. Evo kako da sami promenite motorno ulje i uštedite novac.

Ako nemate kanal u kom biste radili, parkirajte auto na ravnom pre zamene ulja. Ako to ne učinite, mala količina starog ulja će ostati u motoru. Dakle, ne preporučuje se da podignete samo jednu stranu automobila.

Obavezno sačekajte da se motor ohladi. Ako ispuštate ulje iz zagrejanog motora, može se desiti da se opečete kada ulje počne da curi iz kartera.

Potrebna vam je posuda u koju ćete ispustiti staro motorno ulje. U motor, u proseku, stane oko 4-5 litara ulja. Postavite posudu ispod kartera.

Odvrnite šraf (čep) kartera. Ulje će istog trenutka početi da teče. Sačekajte da svo ulje iscuri iz motora. Da biste ubrzali proces, možete skinuti čep za dolivanje ulja na vrhu motora.

Kada svo ulje iscuri, skinite flter ulja. Filter se skida jednostavnim odvrtanjem. Ponekad je potrebno koristiti specijalni alat za tu namenu, koji se može naći u skoro svakoj prodavnici auto delova po pristupačnoj ceni. Manja količina ulja će iscureti i kada skinete filter.

Novi filter ulja prethodno namažite po obodu tankim slojem ulja. Tako ćete obezbediti bolje dihtovanje filtera. Zavrnite novi filter na mesto.

Pre vraćanja čepa kartera, preporučuje se zamena njegove podloške. Vratite čep kartera na mesto.

Doljte novo ulje. Budite pažljivi, da ne biste sipali ulje preko oznake za maksimum na šipci za merenje. Preporučujemo da sipate ulje malo iznad oznake za MINimum. Upalite auto, ali nemojte dodavati gas. Nakon rada od par minuta, ugasite ga. Sačekajte da se motor ohladi i ponovo proverite nivo ulja. Dodajte ulje do oznake za MAXimum. Sutradan proverite nivo ulja još jednom i potražite eventualne tragove curenja ispod auta.

Staro motorno ulje je najbolje da odnesete u najbliži auto servis. Oni će ga dalje proslediti rafineriji na reciklažu. To ulje je vrlo opasno po životnu okolinu i nemojte ga prosipati na zemlju, ili u kanalizaciju.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar