Pokretanje automobila nakon dugog stajanja

26.05.2012.

Da biste pokrenuli automobil koji nije vožen bar nekoliko meseci, potrebno je da preduzmete određene korake da biste ga spremili za ponovnu vožnju.

Zamena tečnosti

Pre svega pogledajte ispod automobila i potražite tragove curenja tečnosti. Zamenite, ili sanirajte deo iz koga curi tečnost; to mogu biti creva, spojevi na hladnjaku i pumpi za vodu... Curenja se mogu javiti i u hidrauličnim sistemima kočenja, servo volana, u menjaču... Trebalo bi promeniti tečnosti u zavisnosti od toga koliko dugo automobil nije vožen i da li je stajao u garaži, ili na ulici. Ako ga niste vozili godinama, preporučuje se zamena svih tečnosti. Sve sisteme treba isprazniti, isprati i napuniti novim tečnostima. Za automobil koji nije vožen samo tokom zimskih meseci, preporuka je da:

  • promenite ulje u motoru i njegov filter
  • ispraznite gorivo iz rezervoara i isperete sistem za dovod goriva
  • ispraznite rashladnu tečnost iz hladnjaka i isperete ga

Ovo se radi iz razloga što sve ove tečnosti menjaju svojstva vremenom i upijaju vlagu iz vazduha.

Proverite nivoe svih ostalih tečnosti, da bi bili sigurni da su u propisanim granicama (između MIN i MAX oznaka) i napumpajte gume na propisan pritisak.

Zamena akumulatora

Ako ste skinuli akumulator pre nego što je automobil parkiran na duže vreme, možda ćete proći samo sa dopunjavanjem akumulatora i čišćenje kontakata na koje se kače kleme. Pošto to najčešće nije slučaj, verovatno ćete morati da kupite nov akumulator.

Proverite stanje kablova koji su zakačeni na akumulator.

Obavezno proverite i stanje kaiševa! Po potrebi ih zamenite. Guma propada kada stoji.

Priprema za pokretanje motora

Ako je automobil stajao duže od 3 meseca, preporučuje se da skinete svećice i u cilindre dodate malo motornog ulja. Na ovaj način ćete podmazati pokretne delove motora pre nego što oni počnu da se kreću.

Proverite stanje kablova i svećica. Ako su kablovi oštećeni, zamenite ih novim. Skinite svećice, pa i njih zamenite ako su zaprljane, bele, ili masne od ulja u motoru.

Sa izvađenim svećicama, okrenite motor ključem nekoliko puta. Na taj način će ulje koje ste sipali u cilindre podmazati pokretne delove motora. Osim toga i pumpe ulja i goriva će se pripremiti za rad. Trebalo bi da okrećete motor dok se na instrument tabli ne ugasi lampica za nedovoljan pritisak ulja u motoru. Nakon toga, vratite svećice na njihovo mesto.

Missing flash plugin. Please download the latest Adobe Flash Player:
Get Adobe Flash Player

Kod automobila sa karburatorom, možete otvoriti poklopac filtera vazduha i usisni deo karburatora naprskati sprejom koji olakšava startovanje motora.

Nakon svega toga, konačno pokrenite motor!

Kada pokrenete motor, ostavite ga da radi u leru nekoliko minuta.

Priprema za vožnju

Ipak, pre nego što krenete u prvu vožnju sa automobilom koji ste ponovo pokrenuli, potrebno je da proverite još nekoliko stvari.

Još jednom pogledajte ispod automobila i potražite tragove curenja tečnosti. Proverite ponovo kaiševe i creva.

Podmažite delove sistema oslanjanja i pogledajte da li ima korozije na njima. Proverite stanje ležajeva i gumenih manžetni, vidite da li ima curenja na amortizerima. Moguće je da su pneumatici deformisani od stajanja.

Pre polaska bi trebalo temeljno pregledati kočnice. Proverite kočione pločice, diskove i doboše. Vrlo je verovatno da su korordirali. Podignite automobil, pa dok neko pritiska pedalu kočnice utvrdite da li svaki točak dobro koči i da li se kočnica vraća u prvobitni položaj. Takođe, proverite i da li ima nekih curenja.

Utvrdite da li rade sva svetla i sirena.

Polazak

Polako pokrenite automobil, pa pritisnite kočnicu, da bi utvrdili da li je sa njom sve u redu. Ponovite ovo nekoliko puta.

Provozajte automobil nekih dvadesetak minuta. Nemojte ga forsirati. Tako će se sve razraditi i ispariće sva vlaga iz motora i auspuha. To je i prilika da oslušnete rad motora. Pratite temperaturu motora, i lampice za pritisak ulja i napunjenost akumulatora.

Nakon vožnje, ponovo proverite sve tečnosti.

Ovo deluje kao mnogo posla da bi se pokrenuo automobil. Ali, neophodno je sprovesti sve ove operacije ako želite da motor Vašeg automobila radi godinama bez problema.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar