Dijagnoza kvarova kvačila

14.11.2012.

Ako imate problema sa kvačilom, ili sumnjate na neku neispravnost kvačila, isprobajte sledeće stvari da biste dijagnostikovali neki od potencijalnih kvarova. Test se bazira na prepoznavanju zvukova. Ako tokom ispitivanja ne čujete nikakav zvuk, onda problem u vašem automobilu verovatno nema veze sa kvačilom.

Kvačilo
  1. Upalite auto, povucite ručnu kočnicu i izbacite menjač iz brzine.
  2. Dok je menjač u leru, a pedala kvačila otpuštena, proverite da li se čuje neko krčanje. Ako se nešto čuje, verovatno je problem u menjaču. Ako se ništa ne čuje, nastavite dalje.
  3. Polako pritiskajte pedalu kvačila i osluškujte. Ako čujete zvuk sličan cvrkutanju, verovatno je problem u potisnom ležaju. Ako se ne čuje nikakav zvuk, pređite na sledeći korak.
  4. Pritisnite pedalu kvačila do kraja. Ako se čuje nekakvo škripanje, opet je problem u nekom od ležajeva.

Još jedan od sigurnih pokazatelja neispravnog kvačila se može otkriti kada se u vožnji, sa potpuno otpuštenom pedalom kvačila, pri dodavanju gasa obrtaji motora povećavaju, a brzina ne. U tom slučaju, problem je potrošen frikcioni materijal na lameli.

Takođe, čest problem je da lamela ostaje zalepljena za zamajc kada pritisnete pedalu kvačila. Glavni uzroci su:

  • neispravnost kabla kvačila
  • oštećen zamajac
  • zapušen hidraulični sistem kvačila

Ako ručica menjača neće da uđe u brzinu kada pritisnete pedalu kvačila, najverovatnije je prekinuta sajla kvačila, ili hidraulični sistem negde pušta. Isti uzrok izaziva i propadanje pedale kvačila. Isti problem se dobija i kada uđe vazduh u hidraulični sistem kvačila.

Preciznija dijagnoza se može dati tek nakon skidanja i rastavljanja kvačila i njegovog pregleda. Ako nemate dovoljno iskustva u tome, najbolje je da posao prepustite profesionalnom majstoru.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar