Vožnja po kiši

Izvor: 4Gume.com
20.02.2012.

Ukoliko se budete pridržavali ovog kratkog uputstva vozićete se bezbedno na mokrom i vodom prekrivenom putu.

Redovno kontrolišite gume

Pre nego što krenete na put proverite pritisak u gumama i dubinu šare.

Usporite

Kada kiša pada ona se na putu meša sa prljavštinom i uljem stvarajući uslove za klizanje. Najbolji način da izbegnete klizanje je da usporite. Sporija vožnja pomaže gumama da uspostave kontakt s podlogom i postignu bolje prijanjanje. Izbegavajte kočenje, a kad god je to moguće, usporavajte skidanjem noge sa papučice gasa i kočite motorom.

Kako se suprotstaviti klizanju

Klizanje se može dogoditi i najiskusnijim vozačima. Ako vam se to desi nemojte jako pritiskati kočnicu. Ako imate ABS, nemojte kočiti isprekidano već pritisnite jako kočnicu i ne pravite nagle pokrete volanom.

Držite odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas

Na mokrom putu je duži zaustavni put kočenja nego na suvom. Što je potreban duži put da bi se vozilo zaustavilo, to je važnije da ne vozite suviše blizu vozila ispred vas. Sa istrošenom gumom rastojanje mora biti mnogo veće. Kontrolišite dubinu šare da biste mogli da procenite koje rastojanje treba da držite.

Upalite svetla

Upalite farove čim krenete. Ne samo da će vam pomoći da bolje vidite ispred nego će pomoći drugim vozačima da bolje vide vas. Upaljena zadnja poziciona svetla omogućuju vozačima iza vas da vas lakše primete. Redovno kontrolišite da li rade farovi, zadnja pozicona svetla, stop svetla i migavci.

Pripremite se za put

Vožnja po kiši zahteva pažljivo korišćenje volana, kvačila, kočnice i gasa jer su šanse da pogrešite i dođete u opasnost mnogo veće nego na suvom putu. Za vreme kiše cipele su vam mokre, a nekad i blatnjave, i mogu lako skliznuti s papučice kočnice, kvačila ili gasa. Obrišite đonove o patosnice pre nego što krenete.

Kako izbeći akvaplaning

Vidi akvaplaning.

Zaustavite kada kiša postane suviše jaka

Jaka kiša može opteretiti brisače skoro neprekidnim mlazom vode koji se sliva niz staklo vetrobrana. Kada se vidljivost toliko smanji da ne možete videti ivice puta ni vozilo ispred vas sa bezbedne distance treba se zaustaviti i sačekati da kiša prestane. Najbolje je stati parkinzima pored puta ili drugim zaštićenim zonama. Ako je parkiranje u zaustavnoj traci jedino rešenje učinite to i sačekajte da kiša prođe. Uključite svetla za upozorenje kako biste opomenuli ostale vozače.

Voznja po kisi

Prva kiša je najopasnija

Na početku kiše, uslovi na putu otežavaju vožnju pošto voda, blato i ulje formiraju veoma klizav sloj. Vozači će osetiti da je kontrola vozila umanjena i upozoravamo ih da budu pažljivi u prvih pola sata od početka kiše.

Oblačno vreme smanjuje vidljivost

Budite posebno pažljivi kada pretičete druga vozila.

Osušite kočnice posle vožnje kroz vodu

Ako vozite kroz vodu koja je toliko duboka da može da pokvasi disk pločice, lagano pritiskajte kočnicu da biste ih osušili.

Nemojte voziti umorni

Zaustavite se svakih 2-3 sata ili na svakih 150-200 km da biste se odmorili.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar