Proverite manžetne homokinetičkih zglobova kada menjate točkove

15.04.2013.

Danas ističe i zakonski rok u kom smo bili obavezni da po snegu i ledu vozimo sa zimskim gumama. Konačno je došlo vreme za skidanje zimskih i montažu letnjih guma. Kada već to radite, obratite pažnju na manžetne homokinetičkih zglobova.

Homoknetički zglob se nalazi na poluosovini i ima dvostruku ulogu kod automobila sa prednjim pogonom:

  1. preko homokinetičkog zgloba se prenos pogon iz menjača na točkove i 
  2. homokinetički zglob omogućava zakretanje točkova.

Homokinetički zglob je prekriven slojem grafitne masti i zaštićen gumenom manžetnom. Manžetna se pri zakretanju točkova izdužuje i skuplja. To utiče na to da se manžetna pokida. Kada se manžetna ošteti, zglob je izložen uticajima vode i prljavštine pa i on ubrzano propada. To se manifestuje kroz karakteristično "krackanje" kada se okrene volan.

Manžetna homokinetičkog zgloba

Da biste sprečili propadanje homo-zglobova, redovno kontrolišite stanje manžetni. Dovoljno je da skinete točak, ili podignete auto na dizalicu. Ako su manžetne propale, promenite ih bez odlaganja i sačuvajte homo-zglobove. Pri zameni treba očistiti homokinetičke zglobove i ponovo namazati grafitnu mast. Ovakva preventivna promena nije mnogo skupa, a sačuvaće vam znatnu količinu novca, jer homokinetički zglobovi nisu baš jeftini.

Idealan trenutak za ovakvu proveru je upravo sada. Kada skidate točkove da biste zimske gume zamenili letnjim, proverite stanje manžetni na homokinetičkim zglobovima.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar