Priprema auta za godišnji odmor

21.05.2012.

Bliži nam, se sezona godišnjih odmora. Da se putovanje ne bi pretvorilo u noćnu moru, potrebno je izvršiti jednostavne provere automobila pred put. Postoje stvari koje vozač može sam da obavi, dok bi za neke bilo bolje potražiti pomoć profesionalca.

Najbolje bi bilo da uradite redovan servis - promenite ulje i filtere. Tom prilikom majstor bi Vam proverio i sve ostale sisteme. Ako ste to nedavno uradili, možete samo proveriti stanje automobila. Ako Vam treba majstor za brzi servis, možete ga pronaći u pretrazi auto servisa na našem sajtu.

Proverite tečnosti

Prvo treba proveriti nivo svih tečnosti. Tu spadaju motorno ulje, kočiono ulje i ulje za servo volan, rashladna tečnost i tečnost za pranje stakala. Ako još uvek koristite zimsku tečnost za pranje stakala, bolje bi bilo da pređete na letnju. Iako među mnogim vozačima važi mišljenje da leti u rashladnu tečnost treba dolivati samo vodu, u stvari treba dolivati mešavinu vode i antifriza.

Trap i kočnice

Bilo bi dobro da svratite kod majstora da Vam pregleda stanje upravljačkog i kočionog sistema. Trebalo bi obratiti posebnu pažnju na amortizere, opruge, kočione pločice i diskove i kočione paknove i doboše. Proverite da nema nekih curenja i da sve funkcioniše kako bi trebalo.

Klima uređaj

Proverite da li klima u Vašem autu radi pravilno. U auto klima servisima Vam mogu proveriti i po potrebi dopuniti gas i pregledati ceo sistem. Ne bi bilo loše i da se na svakih 3-4 godine dezinfikuje sistem, da bi se izbegla pojava neprijatnih mirisa.

Gume i pritisak u gumama

Ako već niste, krajnje je vreme da montirate letnje gume, ili bar gume za sve sezone. Pre puta, obavezno proverite dubinu šare i pritisak u gumama, ali uzimajući u obzir brzinu kojom ćete se kretati i opterećenost automobila. Podatke o potrebnom pritisku u gumama možete pronaći u servisnoj knjižici, ili u uputstvu za upotrebu Vašeg automobila.

Obavezno proverite i stanje i napumpanost rezervnog točka. Preporuka je da na put ne krećete samo sa kompletom za popravku pneumatika, nego da imate rezervni točak, makar i manjih dimenzija.

Signalizacija

Proverite da li Vam radi sva signalizacija na autu; sve sijalice, migavci i sirena. Na otvorenom putu veoma je važno da vidite i budete viđeni.

Obavezna oprema u automobilu

Proverite da li imate svu potrebnu obaveznu opremu u autu. U obaveznu opremu spadaju: svetloodbojni prsluk, komplet sijalica, sajla za vuču, svetloodbojni trougao, prva pomoć, sedište za decu i Obrazac Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi. U nekim zemljama obavezno je i posedovanje protivpožarnog aparata.

Ako ste sve ovo proverili, razloga za brigu skoro da nemate. Ako i dalje sumnjate u izdržljivost svog automobila, preporučujemo da pogledate pakete pomoći na putu, koje nude, na primer, AMSS i DDOR Novi Sad. Raspitajte se dobro koja su Vam dokumenta potrebna za inostranstvo. Na vreme izvadite Zeleni kartoni Ovlašćenje za upravljanje tuđim motornim vozilom u inostranstvu. Od 1.1.2012. Zeleni karton nije više potreban za zemlje Evropske Unije, ali je potreban, na primer za Makedoniju. Ako imate potrebu, ponesite auto navigaciju sa sobom.

SREĆAN PUT!

Ne zaboravite da podelite ovaj tekst sa prijateljima na društvenim mrežama.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar