Koju auto navigaciju kupiti?

16.04.2012.

Ako često putujete, GPS navigacija Vam može biti od velike pomoći. Njeno korišćenje je mnogo jednostavnije od čitanja mapa. Potrebno je samo da unesete adresu, ili objekat do kog želite da stignete. Sistem će Vas rutirati, davati glasovna i vizuelna uputstva na svakom mestu na kome treba da skrenete i prikazivati napredak duž rute kojom se krećete. Osim toga, možete birati postavke rute, u zavisnosti od toga da li želite da idete najkraćim putem, ili da stignete najbrže, ili čak da se krećete samo putevima na kojima se ne plaća putarina. Neke navigacije čak nude mogućnosti da ih koriste pešaci, ili biciklisti, koji ne smeju da koriste auto-puteve, a sistem ne ograničava pešacima kretanje jednosmernim ulicama. Neki uređaji imaju mogućnosti odabira rute na kojoj će potrošnja goriva biti najmanja.

GPS navigacioni uređaji mogu brzo pronaći mnoga mesta, kao što su benzinske pumpe, restorani, hoteli, bankomati, turističke atrakcije... Možete odabrati konkretan objekat, ili odabrati objekat u blizini, ili duž rute kojom se krećete... Sistem Vam može izabrati rutu do tog mesta, a najčešće i prikazati kontakt informacije.

Napredak tehnologije je omogućio da i jeftini uređaji imaju funkcije koje su nekada bile rezervisane samo za skuplje modele, kao što su: izgovor imena ulica, upozorenje na policijski radar... Skuplji uređaji imaju i napredne funkcije poput FM prijemnika, bežičnog FM predajnika koji možete iskoristiti za povezivanje sa audio sistemom u automobilu, ili blututa za povezivanje sa mobilnim uređajima.

Pre kupovine auto navigacije, trebalo bi da budete upoznati sa sledećim stvarima:

GPS uređaji fabrički ugrađeni u automobile su beskorisni u Srbiji

GPS navigatori koji dolaze fabrički ugrađeni u nov automobil u Srbiji su potpuno beskorisni. Najveći broj proizvođača automobila, nema detaljne mape Srbije i Balkana, tako da se ti uređaji ne mogu koristiti u Srbiji. Prodavci često izbegavaju da upozore kupce na ovu činjenicu. U Evropi se ovakvi navigatori mogu koristiti bez problema; potrebno je da imate odgovarajuće mape.

Navigacioni sofver u GPS uređaju

Detaljne mape Srbije prave samo 2 firme: Contrast i Infoteam. Contrast je firma koja je tvorac poznate mape Planplus, tako da su GPS mape koje oni proizvode, pojednostavljeno rečeno, Planplus u GPS uređaju. Njihove mape se koriste u navigacionim uređajima koji koriste navigacioni softver iGO. Infoteam je firma koja pravi mape koje se koriste u uređajima firme Garmin. Obe mape su solidno kvalitetne.Slična je situacija i u okolnim zemljama. Generalno gledano, iGO softver se može instalirati i u uređaje koji ga fabrički nemaju, bitno je da im je operativni sistem Windows CE. Znači, od ključnog značaja za korišćenje auto navigacije  u Srbiji je da odaberete uređaj koji je ili Garmin, ili u sebi ima instaliran iGO navigacioni softver! Svi ostali su neupotrebljivi u Srbiji.

GSP mape

Pre kupovine, proverite starost mapa instaliranih u uređaju. Obavezno se raspitajte i o mogućnostima i cenama ažuriranja i nadogradnje navigacionog softvera i mapa. Nakon nekog vremena poželećete da u svoj navigacioni uređaj dodate nove, ili unapredite verziju posotojećih mapa. To može biti značajan izdatak.

Procesor i RAM memorija GPS uređaja

Prodavci često ne objasne kupcima da su kod GPS uređaja od izuzetne važnosti za brzinu rada – brzina procesora i količina RAM memorije. Neki od njih uopšte ne prikazuju tehničke karakteristike jeftinijih uređaja koje prodaju. Programi koji su instalirani u auto navigacijama  se konstantno unapređuju i sve su hardverski zahtevniji. Vremenom, novije mape će biti pravljene samo za novije verzije tih programa, tako da će uređaji sa slabijim karakteristikama postati neupotrebljivi. Za današnje uslove, potrebno je da uređaj ima procesor od bar 400MHz i bar 64MB RAM memorije!

Auto navigacija

Veličina ekrana GPS uređaja

Standardna veličina ekrana na jeftinijim GPS navigatorima je 3.5”. Standardne veličine su i 4.3”, 4.7”…. Veličina ekrana je bitan faktor, jer će veći ekran omogućiti da brže pogledom pronađete ono što Vas zanima, tako da će vaša pažnja biti duže usmerena na samu vožnju. Tako, možemo reći da auto navigacije sa većim ekranima povećavaju Vašu bezbednost u saobraćaju.

Dodaci

Pored osnovnih stvari, kao što smo već pomenuli, većina uređaja ima i neke dodatne mogućnosti.

SD kartica

Preporuka je da navigator ima slot za memorijsku karticu. Na taj način nećete biti ograničeni količinom memorije u uređaju namenjene za smeštanje mapa, slika, muzike i ostalih multimedijalnih sadržaja koje uređaj podržava (nije gorepominjana RAM memorija).

Dodatno

Bilo bi dobro da GPS uređaj ima dodatne mogućnosti, kao što su: izlaz za zvučnike, FM transmiter, blutut sistem za povezivanje sa mobilnim telefonom…

Većina preporuka koje su date u tekstu se odnose na probleme korišćenja GPS uređaja u Srbiji, ili na Balkanu. To se odnosi na nivo detaljnosti mapa u uređajima. Generalno gledano, u ostatku Evrope, mnogi uređaji će raditi sasvim korektno.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar