Kako zaštititi auto od krađe

17.06.2012.

Jedno od najbitnijih pitanja koja muče svakog vlasnika automobila je

Kako da zaštitim svoj automobil od krađe?

Pokušaćemo da Vam damo neke smernice u traženju odgovora na to pitanje.

Prvo bi trebalo da utvrdimo jednu činjenicu – potpuno pouzdana zaštita automobila ne postoji! Ako lopovi žele da odvezu baš Vaš automobil, oni će to svakako učiniti. Lopovi su danas vrlo upoznati sa modernim tehnologijama primenjenim u sistemima zaštite automobila. Automobili novije generacije imaju fabrički ugrađene brojne sisteme zaštita od krađe, što mehaničke, što elektronske. Zbog toga, i oni koji kradu ovakve automobile stalno unapređuju svoja znanja. Na primer, kada je Renault počeo sa ugradnjom ključ-kartica za startovanje motora, taj sistem se smatrao vrlo uspešnim u zaštiti automobila od krađe, jer lopovi nisu bili upoznati sa njim. Danas se, međutim, ovaj sistem smatra vrlo lošom zaštitom i lopovi ovakve automobile odvoze u vrlo kratkom roku.

Dobro obučeni lopovi su u stanju da obiju i odvezu gotovo bilo koji automobil bez dodatne zaštite u roku od svega 10-20 sekundi! Njihova drskost ide čak dotle da imaju lažna vozila Parking servisa i šlep službi, kako ne bi izazvali sumnju dok podižu i odnose automobil. Kada ove činjenice prihvatimo, ostaje nam da vidimo šta ipak možemo učiniti da zaštitimo svoj automobil.

Kasko osiguranje

Kasko osiguranje je najbolja zaštita koju možete imati. Postoje razne vrste kasko osiguranja. Najčešći slučaj je da pokriva krađu vozila i oštećenja nastala u sudarima za koje ste sami odgovorni. Kasko osiguranje se preporučuje zbog toga što sa njim imate najmanje briga. U slučaju da Vaš automobil nestane, tj. bude ukraden, ili ga neko ošteti (npr. pokušavajući da ga obije), osiguravajuća kuća će Vam nadoknaditi štetu. Naravno, Vama je u interesu da se to nikada ne dogodi, jer osiguravajuća kuća Vam u slučaju krađe neće isplatiti u potpunosti iznos koji ste dali za automobil, nego njegovu vrednost u tom trenutku.

Mehaničke zaštite

Na tržištu postoji veliki broj zaštita koje fizički onemogućavaju kradljivce da odvezu automobil. Najpopularniji su Zeder, Lavlja kandža i sistemi koji rade na sličnim principima; zatim zaštite za menjač, za pedale...
Lavlja kandža i Zeder rade tako što onemogućavaju okretanje volana. Osim toga, Zeder (u zavisnosti od modela automobila u koji se ugrađuje) poseduje i elektronsku blokadu motora. Vrlo je teško utvrditi uspešnost svakog od ovih sistema, pošto svaki proizvođač tvrdi za svoj sistem da je najpouzdaniji. Ipak, nije baš tako. Pokazalo se da Lavlju kandžu na nekim modelima VW, Audi, Škoda lopovi čupaju zajedno sa volanom i automobil odvoze tako što na stub volana nakače ključ. Zbog toga je napravljen naslednik Lavlje kandže – Zeder. Međutim, i za ovaj sistem čule su se glasine da su ga lopovi uspešno zaobilazili i uspevali da odvezu automobil, ali nama nije poznat ni jedan konkretan takav slučaj.
Zaštite za menjač su se pokazale lošim zbog toga što se auto može upaliti i pomeriti pritiskanjem pedale kvačila, čime se zaobilazi to što je ručica menjača “u brzini”.

Elektronske zaštite

Kada se kaže elektronska zaštita automobila, najčešće se misli na alarm. Alarm služi da upozori vlasnika na pokušaj krađe tako što emituje veoma glasan zvuk. Osim toga, većina auto alarma poseduje i elektronsku blokadu motora. Alarmi se već dugo ugrađuju u automobile i mnogi ih ne smatraju pouzdanim zaštitama. Praksa je pokazala da alarmi nisu loši sistemi zatite, pogotovo oni skuplji.
Osim alarma, postoje i drugi vidovi elektronske zaštite automobila. To su, na primer, sistemi za praćenje vozila putem GPS-a. Njihova ugradnja je malo skuplja i plaća se usluga korišćenja sistema na mesečnom nivou, ali u slučaju krađe, pomoću ovog sistema možete saznati gde je Vaše vozilo. U poslednje vreme su se, na žalost, pojavili ometači signala GPS uređaja.

Alternativne metode

Kao alternativne metode zaštite, javljaju se npr. ugradnje raznih prekidača. Naime, moguće je ugraditi u automobil skrivene prekidače. Njih aktivirate kada parkirate automobil. Oni funkcionišu tako što prekidaju dovod goriva, ili struju sa akumulatora. Ovaj sistem zaštite Vam može namestiti skoro svaki električar.
Postoje i druge metode, kao što je izmena i izmeštanje OBD konektora. Ovo je konektor koji se korsti za povezivanje računara u servisu sa glavnim računarom u vozilu. Kod automobila koji ne koriste ključ za startovanje, nego npr. kartice (Ranault, VW...), lopovi ga pokreću tako što ga povezuju na svoj računar i programiraju tako da ga mogu upaliti svojom karticom. Električar Vam može izmeniti konektor na neki nestandardni, sa specifičnim rasporedom žica, a Vama dati adapter, kojim se sve vraća u normalno stanje, što je potrebno kada automobil odlazi na dijagnostiku. Osim toga, moguće je i izmestiti konektor, tako da se ne nalazi na standardnom mestu.

Primer

Evo jednog zanimljivog primera. Odnosi se na vlasnike, u Srbiji veoma popularnog, Renault Clio 2 modela, mada je primenjivo i na sve ostale. Naime, na ovom automobilu je brava jako dobra i čvrsta, tako da je onemogućeno bilo kakvo njeno “češljanje”. Ako se namerače na neki automobil, lopovi prvo polome čep na rezervoaru za gorivo, a zatim, prema njemu, naprave ključ sa kojim veoma lako otvaraju automobil i odvoze ga. To bi trebalo da bude upozorenje svim vlasnicima koji primete da im je na automobilu nestao čep rezervoara goriva!

Saveti

  • Parkirajte automobil u garaži (po mogućstvu sa video nadzorom), ili na nekom dobro osvetljenom parkingu koji nije zabačen (npr. u slepoj ulici...)
  • Uplatite kasko osiguranje
  • Koristite i mehaničke i elektronske zaštite
  • Dobro bi bilo da imate i neku alternativnu metodu zaštite (prekidač, izmenu OBD konektora…)
  • Što više sistema zaštita imate, to je bolje za Vaš automobil
  • Poenta višestrukih zaštita je dobijanje na vremenu. Svaka zaštita se može probiti. Na Vama je da se potrudite da lopovima otežate posao time što će im trebati više vremena da probiju sve zaštite koje ste ugradili. Tada možete da se nadate da će, kada to vide, odustati od Vašeg automobila, jer im je lakše da ukradu neki koji nema nikakvu zaštitu

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar