10 pravila za veću bezbednost u saobraćaju

30.07.2012.

Statistike govore da se na našim putevima dešava sve više saobraćajnih nesreća i da je sve više povređenih i stradalih. Postoje neke, naizgled male i beznačajne stvari, kojih se svako od nas može vrlo jednostavno pridržavati. One bi mogle da doprinesu da se izbegne veliki broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama.

Koristite sigurnosni pojas i kacigu

1. Koristite sigurnosni pojas/kacigu. Naterajte i ostale putnike da vežu pojas. Korišćenje sigurnosnih pojaseva na zadnjim sedištima je jednako važno kao na prednjim sedištima.

2. Poštujte Zakon i saobraćajnu signalizaciju. Osim što ugrožava bezbednost u saobraćaju, nepoštovanje propisa Vas može koštati mnogo novca i kaznenih bodova.

3. Pratite ograničenje brzine. Mnogi ljudi se ne obaziru na to što se na nekom delu puta značajno smanjuje ograničenje brzine, a u najvećem broju slučajeva za to postoji vrlo dobar razlog (radovi na putu, suženje puta, oštra krivina, škola...).

4. Redovno proveravajte stanje pneumatika. Proveravajte pritisak i dubinu šare. Prilagodite tip pneumatika godišnjem dobu. Pneumatik je veza između vas i puta. Ako je veza loša, auto će Vam otkazati poslušnost.

5. Nemojte voziti pod dejstvom alkohola ili droga. U takvom stanju predstavljate opasnost po sebe, svoje saputnike i ostale učesnike u saobraćaju.

Poštovanje ograničenja brzine

6. Obratite posebnu pažnju na bezbednost dece. Nabavite i montirajte posebno sedište za prevoz mališana.

7. Budite skoncentrisani na vožnju. Nemojte koristiti mobilni telefon u vožnji i pratite put sve vreme.

8. Tokom duže vožnje pravite pauze. Ako vas vozilo na putu pretekne, a vi niste bili svesni da će se to desiti, to je jedan od znakova pada koncentracije, i vreme je za pauzu ili osveženje.

9. Pratite šta rade ostali učesnici u saobraćaju. Ako vidite da vozilo ispred vas koči, nema razloga da dodajete gas. Proverite i da li vas drugi vozači vide i da li obraćaju pažnju na vas.

10. Budite tolerantni. I vi ste nekada bili početnik, ili ste vozili u nepoznatom gradu. Imajte razumevanja prema onima koji nisu mnogo vešti u vožnji. Pomozite im, nemojte činiti da budu pod još većim stresom, jer će tada grešiti još više.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar