8 saveta za prolećno održavanje automobila

24.04.2013.

Zima nije prijatelj našim automobilima. Zato je pravo vreme da izvršite detaljno čišćenje i proveru automobila. Tako ćete se voziti bezbednije i produžiti mu radni vek.

Čišćenje

Pranje auta

Izbacite iz auta sve što vam više neće biti potrebno, kao što su laci za sneg. Smanjenjem težine vozila ćete smanjiti potrošnju goriva. Zatim detaljno očistite auto spolja i iznutra.Većina nas nije mnogo obraćala pažnju na održavanje auta tokom hladnih zimskih dana. So kojom se posipaju ulice tokom zime može biti veoma agrsivna prema metalnim delovima automobila. Da ne bi došlo do korozije, pri pranju posebnu pažnju obratite na delove koji su teže dostupni za pranje: pod, sajtne, koševe i rubove.

Ako negde ima oštećenja, na primer od rizle ili kamenčića, sanirajte takva oštećenja na vreme, da biste sprečili nastanak ozbiljne korozije.

Dolivanje motornog ulja

Ulje i druge tečnosti

Morate bar proveriti nivo motornog ulja i ostalih tečnosti u automobilu. Treba proveriti:

  • ulje u motoru
  • ulje za kočnice
  • rashladnu tečnost (antifriz)
  • ulje u servo uređaju volana
  • tečnost za pranje stakala

Proverite kada ste poslednji put zamenili motorno ulje. Držite se preporuka proizvođača o intervalima zamene. Uglavnom se ulje menja najviše na godinu dana ili 10.000 kilometara. Takođe, proverite kada ste zamenili i ostale tečnosti. Bilo bi dobro proveriti i ulje u menjaču.

Filteri

Proverite kada ste poslednji put zamenili filtere i obavezno to uradite ako je potrebno. Redovnim održavanjem ćete produžiti radni vek automobila.

Zamena guma

Zamenite zimske gume letnjim. Zimske gume pokazuju značajno slabije rezultate po toplom vremenu kada su u pitanju kočenje i upravljanje automobilom. Po visokim temperaturama zimske gume se troše neuporedivo brže. Obavezno proverite pritisak u gumama. Pritisak utiče na bezbednost i udobnost vožnje, a nepravilno napumpane gume povećavaju potrošnju goriva.

Ovo je dobra prilika i da proverite ili centrirate trap.

Brisači

Vrlo je moguće da su brisači oštećeni tokom rada u teškim zimskim uslovima. Njih je bar lako zameniti.

Vizuelna provera

Pregledajte sva creva, kaiševe, kočnice i delove oslanjanja. Tako ćete izbeći ozbiljnija oštećenja i potencijalno velike neprijatnosti na putu. Ne želite da vam se put na prvomajski odmor prerano završi šlepovanjem automobila do servisa.

Proverite da li su creva čvrsta, da li su krta i oštećena. Obavezno potražite tragove curenja tečnosti. Ako su obloge na kočionim pločicama pri kraju, pravo je vreme za zamenu.

Akumulator

Akumulator

I ako mnogi ne misle tako, akumulator treba proveravati i leti. Akumulator je bio dosta opterećen tokom zime, pa je vrlo moguće da je oslabio. Očistite kleme i proverite kontakte na spojevima. Ako sumnjate da je akumulator oslabio, odnesite ga u servis na detaljniju proveru.

Klima uređaj

Pregled klima uređaja treba obaviti u proleće. Tako ćete imati dovoljno vremena da izvršite eventualne popravke do vrelih dana kada će vam klima biti neophodna.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar