Manje gume i felne zimi

9.02.2012.
Izvor: 4Gume.com

Za povećanje prečnika guma i felni mnogi su već čuli (plus koncept), ali za minus koncept malo ko zna. Plus koncept (plus sizing ili up-stepping) je jedan od načina da se poboljšaju vozne karakteristike i izgled automobila montiranjem širih guma nižeg profila na felne istog ili većeg prečnika pri čemu ukupan prečnik gume mora ostati približno isti.

Kako to izgleda može se videti na slici:


Obično se u letnjem periodu unutrašnji prečnik gume i felne povećava za 1,2,3 ili više inča. Kada dođe zima niskoprofilne gume se ne ponašaju sjajno u dubokom snegu tako da se često zamenjuju užim gumama manjeg unutrašnjeg prečnika. Ovo je obratan koncept u odnosu na plus sizing i, shodno tome, zove se minus koncept ili minus sizing (minus sajzing). Umesto s leva na desno sliku treba gledati s desna na levo, 17", 16", 15".

Šta se postiže minus sajzingom?

Pored prednosti koje uža guma pokazuje u dubokom snegu ne treba zaboraviti i ekonomski momenat. Minus sajzing je popularan prilikom kupovine zimskih guma jer mnogo je jeftinije kupiti zimsku gumu od 15" nego od 17". Isto se odnosi i na felne.

Skupocene alu felne su zimi izložene uticaju soli kojom se posipaju putevi. Jedan od načina da se alu felne sačuvaju je njihova zamena čeličnim felnama u toku zime. To je dodatna ušteda jer su čelične felne daleko jeftinije od alu felni.
Kada se traži najekonomičnije rešenje onda su to dva seta guma sa felnama, letnji sa alu felnama i zimski s čeličnim. Nije potrebno menjati gume u proleće i na jesen već samo zamenjivati kompletne setove.

Osim toga, viši bočni zidovi i manji prečnik točkova čine ih otpornijim na rizike na putevima zimi i na rupe na kolovozu koje se pojavljuju u rano proleće.

Za pronalaženje odgovarajuće dimenzije za plus ili minus sajzing posetite Tyre size calculator.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar