Klasifikacija motornih ulja

2.02.2012.

SAE klasifikacija

Udruženje automobilskih inženjera (Society of Automotive Engineers - SAE) ustanovilo je sistem numeričkih oznaka za gradaciju motornih ulja prema njihovoj viskoznosti. SAE klasifikacija uključuje redom oznake (od manje prema većoj viskoznosti): 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 i 60. Nakon brojeva 0, 5, 10, 15, 20, ili 25 stoji slovo “W”, (Winter - zima) što označava viskoznost ulja na zimskim temperaturama. Što je broj veći, ulje je gušće.

S obzirom na to da se viskoznost menja sa temperaturom, javljaju se 2 problema:

 1. zimi može doći do zgušnjavanja ulja , ono teče otežano, sporije podmazuje, pa pri startovanju motora (tzv. hladan start) može doći do oštećenja njegovih delova
 2. kada se ulje zagreje, može postati previše retko, tako da zaštitni film postaje previše tanak

Zato su nastala multi-gradna ulja. Cilj je da se ulju smanji viskoznost pri niskim temperaturama, a poveća pri visokim. Ovo omogućava da koristimo isto ulje tokom čitave godine. Motorna ulja koja zadovoljavaju samo zimske ili samo letnje uslove zovu se singlegrade – jednogradna (monogradna) ulja. Pored ovih razvila su se i tzv. multigrade ili višesezonska (multigradna) ulja.

SAE oznaka za multi-gradna ulja uključuje dve oznake viskoznosti; na primer 5W-40. Dva broja označavaju dve oznake za monogradna ulja. Znači, ulje sa oznakom 5W-40 mora zadovoljavati zahteve stepena viskoznosti i za 5W i za 40. Viskozitet se zimskim uljima određuje na -18°C, a letnjim uljima na 100°C.

Performanse motornog ulja mogu biti smanjene brzo nakon početka njegovog korišćenja. Zbog toga je bitno da se ulje redovno menja i da se koristi ulje odgovarajuće viskoznosti u skladu sa preporukama proizvođača vozila.

SAE klasifikacija pokazuje viskozitet ulja, ali ne određuje sam kvalitet ulja. Za to koristimo specifikacije kao što su: API, ACEA, OEM…

API klasifikacija

American Petroleum Institute (API) je ustanovio svoju klasifikaciju motornih ulja zbog toga što SAE klasifikacija ne govori dovoljno o performansama ulja. API klasifikacija deli se u dve osnovne grupe: S – service/spark ignition (benzinski motori) i C – commercial/compression ignition (dizel motori). Svaka od ovih grupa ima podgrupe.

Benzinski motori

Dizel motori

Kategorija

Za motore do (god.)

Kategorija

Za motore do (god.)

SN (osnovna)

2011

CJ-4

2010

SM

2010

CI-4

2002

SL (uskoro zastareva)

2004

CH-4

1998

SJ (uskoro zastareva)

2001

CG-4 (zastarela)

1995

CF-2 (zastarela)

1994

CF (zastarela)

1994

CC (zastarela)

API servisne kategorije

Sve benzinske kategorije postavljaju granice količine fosfora u motornom ulju, za određene SAE gradacije viskoznosti. Svaka nova specifikacija smanjuje dozvoljenu količinu fosfora i cinka, zbog štetnog uticaja koji imaju na katalizator izduvnog sistema. Fosfor je ključni zaštitni element motornog ulja. Na ovaj način, nastaje problem sa motorima starije konstrukcije. API i ILSAC, koji predstavljaju većinu svetskih proizvođača automobila i motora, tvrde da su ulja sa oznakom API SM/ILSAC GF-4 potpuno unazad kompatibilna sa svim starijim tipovima motora. Osim ovoga, problem postoji i sa motorima visokih performansi i motorima u trkačkim automobilima. Oni zahtevaju ulja koja ne zadovoljavaju API/ILSAC standarde. Zbog toga, na tržištu se mogu naći ulja koja imaju više fosfora nego što API specifikacije dozvoljavaju.

Moguće je da ulje odgovara i dizel i benzinskim standardima (npr. SM/CF).

ACEA klasifikacija

Evropsko udruženje automobilskih konstruktora (ACEA) ima nešto strože standarde nego API i ILSAC. U njihovoj klasifikaciji postoje 4 klase: A – benzinski motori, B – dizel motori, C – motori sa katalizatorom, vozila sa filterom čestica – low SAPS ulja, E – teški dizel motori. Danas se za benzinske i lake dizel motore koristi oznaka Ax/Bx i Cx. Kada govorimo o Ax/Bx oznakama, postoje: A1/B1, A3/B3, A3/B4 i A5/B5. Pored ovih, postoje i sledeće oznake: C1, C2, C3, C4. Slova A, B, C označavaju klase, a brojevi u oznakama specifične kategorije u okviru tih klasa. Za klase A i B imamo:

 • A1 – za uštedu goriva *
 • A2 – standradni nivo performansi
 • A3 – standardne performanse i / ili produženi rok zamene
 • A5 – za uštedu goriva i produženi rok zamene *
 • B1 – za uštedu goriva kod dizel motora *
 • B2 – standradni nivo performansi (zastarelo)
 • B3 – standardne performanse i / ili produženi rok zamene
 • B4 – za dizel motore sa direktnim ubrizgavanjem u putničkim vozilima
 • B5 – za uštedu goriva i produženi rok zamene kod dizel motora*

*Nije pogodno za korišćenje u svim motorima! Koristiti samo ako proizvođač motora preporučuje ulje sa ovom oznakom!

Ulja klase C se koriste kod novijih motora sa filterom čestica – DPF (Diesel Particulate Filter). Novi tip ulja su tzv. “low SAPS (Sulphated Ash, Phosphorous, Sulphur) ” ulja. Ona se koriste da aditivi ne bi blokirali rad DPF filtera pepelom. U klasi C imamo:

api servisni simbol
Api servisni simbol
 • C1 Low SAPS (0.5% pepela) za uštedu goriva
 • C2 Mid SAPS (0.8% pepela) za uštedu goriva i performanse
 • C3 Mid SAPS (0.8% pepela)

Obratite pažnju na gornji znak, jer se na tržištu pojavljuju i ulja proizvođača sa sličnim znakom, verovatno sa namerom da zavedu slabije obaveštene kupce da proizvod poseduje API sertifikat.

Generalno gledano, veći broj uz slova A, B i C označava bolji kvalitet ulja, ali pri odabiru ulja za Vaše vozilo, trebalo bi da se držite preporuka proizvođača u smislu ACEA sekvenci!

ILSAC klasifikacija

International Lubricant Standardization and Approval Committee (ILSAC) takođe propisuje standarde za motorna ulja. Danas je u upotrebi GF-5 standard (od oktobra 2010.).

OEM specifikacije

Neki evropski proizvođači vozila i motora su uveli svoje standarde u kvalitetu ulja, jer američki API standardi nisu bili u skladu sa potrebama motora u njihovim vozilima. Te standarde zovemo OEM standardima. Takve standarde imaju npr. VW (VW500.**, VW505.**), Mercedes (MB228.*, MB229.**), Renault (RN0700, RN0710)… Pri izboru ulja treba se držati ovih preporuka!

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar