Funkcija menjača

21.08.2012.

Funkcija menjača u automobilu je da prenosi snagu iz motora na točkove. To prenošenje snage se vrši pomoću zupčanika različitih veličina, koji redukuju broj obrtaja motora, snagu i obrtni moment. Kada menjač ne bi bio ugrađen u auto, imali bismo bar 3 problema:

Prva brzina
  1. pokretanje auta iz mesta, ili savlađivanje uspona bi bilo otežano
  2. brzina kretanja automobila bi bila ograničena brojem obrtaja motora
  3. kretanje unazad bi bilo nemoguće

Prvi problem bi bilo najjednostavnije objasniti primerom. U prvoj brzini obrtaji iz motora dolaze na mali zupčanik. On svoje okretanje prenosi na veliki zupčanik. Za jedan pun obrtaj malog zupčanika, veliki zupčanik se obrne samo za deo kruga (npr. za četvrtinu). Da je situacija takva da su zupčanici iste veličine, ili da je pogonski zupčanik veći od gonjenog, ne bismo imali dovoljnu snagu za pokretanje, jer bi otpor na koji nailazi pogonski zupčanik bio preveliki i motor bi se ugušio (ugasio).


Peta brzina

Međutim, pošto je broj obrtaja motora ograničen, u jednom trenutku bismo imali problem da motor radi na maksimalnom broju obrtaja, a auto ide sporo. To je zbog odnosa veličina pogonskog i gonjenog zupčanika (gonjeni se okrene jednom za npr. 4 okreta pogonskog). Taj problem se rešava povećanjem pogonskog i smanjenjem gonjenog zupčanika. Tada se snaga prenosi sa manjim odnosom (npr. 2 okreta gonjenog za 1 okret pogonskog). Ovo se mora raditi postepeno, pa zato imamo 2., 3. i ostale brzine. Ako ne bismo to radili postepeno, vratili bismo se na prvi problem, jer bi otpor i dalje bio preveliki.
Rikverc

Problem kretanja unazad se rešava uvođenjem posrednog zupčanika između gonjenog i pogonskog. Svrha toga je da se promeni smer okretanja gonjenog zupčanika, a samim tim i točkova.

Funkcija menjača u automobilu je ista, bez obzira na vrstu menjača - manuelni, ili automatski.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar