Zimske gume obavezne samo po snegu i ledu

22.10.2012.

Od 1. novembra do 1. aprila biće obavezna upotreba zimskih, ili guma za sve sezone (all season) samo ako je na putu sneg, ili led.

Goodyear UltraGrip 8

Novim pravilnikom predviđeno je da se zimi auto može voziti i sa letnjim gumama. Ali, ukoliko padne sneg, ili dođete do dela put na kom je led, rizikujete da budete kažnjeni sa 3000 dinara i isključeni iz saobraćaja. To u praksi znači da možete krenuti na put i sa letnjim gumama, ali ako vas usput uhvati sneg, policija će imati pravo da vam napiše kaznu.

Pri tom, dubina šare na gumama, ne sme biti manja od 4mm.

Novim pravilnikom je određeno i to da je zimska oprema obavezna u prtljažniku samo van naseljenog mesta. To znači da u gradu nećete morati da imate u prtljažniku lance za sneg, ili druge uređaje za povećanje trakcije. Ali, čim izađete iz naseljenog mesta, u obavezi ste da imate zimsku opremu. Osim toga, lanci se ne smeju montirati na letnje pneumatike.

Još jedna od novina u pravilniku je da komplet rezervnih sijalica više ne spada u obaveznu opremu u automobilu.

Ova odluka se, zbog teške ekonomske situacije, odlaže već 2 godine. Novi pravilnik je usvojen i njegova primena od 1. novembra je izvesna. Onaj ko se nije pripremio na vreme, moraće za sve 4 zimske gume, u zavisnosti od dimenzija i proizvođača, da izdvoji od 15.000 do 50.000 dinara. Ovu odluku ne treba posmatrati samo kroz nove troškove, već i kao pokušaj da se poveća bezbednost u saobraćaju, jer su zimske gume u zimskim uslovima neuporedivo bezbednije.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar