Novi sistem prijavljuje vozača policiji

23.07.2012.
Kucanje poruka u vožnji

Istraživači na indijskom Univerzitetu za tehnologiju razvili su novi uređaj koji blokira signal mobilnog telefona vozaču. Putnici će i dalje moći da koriste svoje mobilne telefone nesmetano. Ovo je još jedan od načina da se spreči telefoniranje i kucanje poruka za vreme vožnje.

Novi sistem je nazvan CAP (Cell phone Accident Preventer) i koristi RFID tehnologiju. Sve je osmišljeno sa ciljem da se vozači, prvenstveno kamiona i ostalih teških vozila, spreče da razgovaraju telefonom dok voze.

Sistem blokira signal samo vozaču. Ometač je postavljen iznad sedišta vozača. Antena ima mali domet, pa putnici mogu koristiti telefone normalno.

Takođe, sistem je napravljen tako da obaveštava policiju kada vozač pokuša da koristi mobilni telefon u vožnji. Tako vozač može biti i kažnjen za prekršaj. Prikupljeni podaci se šalju policiji i prikazuju na portalima za obaveštenja vozača. Na taj načim, policija može da preduzme zakonom propisane mere.

Iako deluje surovo, novi sistem bi trebalo da poveća bezbednost u saobraćaju i smanji broj saobraćajnih nesreća na putevima. Pre nego što osudite ovakvu novotariju, setite se da vozač koji kuca poruke za vreme vožnje ima 23 puta veću šansu da izazove saobraćajnu nesreću u odnosu na onog koji je skoncentrisan na vožnju.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar