Benzin ponovo poskupeo

Izvor: RTS
1.08.2012.

U proteklih sedam dana, benzin je poskupeo tri puta. Izgovor za učestala poskupljenja goriva naftaši traže u velikim kursnim razlikama zbog slabljenja dinara.

Naftni derivati skuplji su od utorka za dinar. U proteklih sedam dana, to je treće poskupljenje benzina. Velike kursne razlike zbog slabljenja dinara izgovor su naftaša za ponovna učestala poskupljenja goriva.Od utorka do utorka, samo benzin evropremijum je ukupno poskupeo skoro pet dinara. Najniža cena litra tog goriva, koje se uglavnom uvozi, sada je oko 154 dinara.

Aleksandar Mileusnić iz "Petrobarta" rekao je da na osnovnu cenu ne mogu sami trgovci da utiču.

Već, kako je rekao, utiče svetska cena derivata, pošto se radi o berzanskom proizvodu, kao i kurs dinara u odnosu na evro, odnosno na dolar jer se trgovina naftnim derivatima obavlja u dolarima.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da je poslednja dva meseca, maj i jun, cena i benzina i dizela niža u evrima nego u maju i junu prethodne godine.

Iako je za plate u Srbiji gorivo preskupo, u poređenju sa zemljama regiona, jeftinije naftne derivate od Srbije imaju sada samo Bosna i Hercegiovina i Rumunija.

U NIS-u koji je glavni snabdevač, u narednom periodu očekuju da se cene zadrže oko sadšnjeg nivoa.

Kravčenko je rekao da s obzirom na spoljne faktore, mogućnost da značajnih promena neće biti je viša od 50 odsto.

Međutim, ne treba zaboraviti unutrašnje faktore koji će uticati na poskupljenje. Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić već je najavio mogućnost povećanja akciza na gorivo.

Pročitajte i:


blog comments powered by Disqus
Share
ShareBar